KULTAMUSEO

Suomen kultahistoria
 

Ivalojoki Oy 1924 -1927

 
Ivalojoki Oy:n perustana oli professori Pentti Eskolan tieteellinen käsitys jääkauden muutoksista Lapissa. Hänen mukaansa kulta oli soran mukana kerrostunut jokien penkereille ja uomiin.
 
Oletuksen tueksi järjestettiin 1924 tutkimusretki Lappiin. Retkikunnan tieteellisenä johtajana toimi Aarne Laitakari ja erityisasiantuntijana Kosti Nordlund.
 
Matkan tulosten innostamana Ivalojoki Oy:n perustava yhtiökokous pidettiin 30.7.1925. Osakepääoman kerääjänä toimi Rautatiehallituksen yli-insinööri Verner Ryselin. Yhtiön pääoma oli kuusi miljoonaa markkaa ja osakkeita oli 6000 kappaletta. Omistajina oli retkikunnan jäsenten lisäksi useita merkittäviä henkilöitä kuten J.K.Paasikivi ja Väinö Tanner.  
 
Klikkaa kuvia suuremmaksi.
 
Ivalojoki Oy:n suurimmat työmaat olivat Ivalojoen Ritakoskella ja Hangasojan Kuivakurulla. Iso työkohde oli myös Sotajoen Suupankki. Ritakosken Vaskisuvantoon rakennettiin pato ja joen pohja tutkittiin. Kuivakuru kuivattiin ja maapohja huuhdottiin Tolosjoen rannalla huuhtomolaitoksella. Apuna työssä oli kaivinkone, jonka Suomen Kuvalehti nimesi Hullu-Jussiksi. Ulkomaalaiset asiantuntijat suosittelivat yhtiölle uivan kauhontakoneen eli ruoppaajan hankkimista Ivalojoelle koneellisen kullankaivun tehostamiseksi, mutta tämä hankinta jäi tekemättä.

 
Klikkaa kuvia suuremmaksi.
 
Kesällä 1926 konkurssi häämötti. Yhtiötä rasittivat sisäiset erimielisyydet sekä kiistat kilpailevan yhtiön, Lapin Kulta Oy:n kanssa. Kultaakaan ei löytynyt tarvittavia määriä tieteellisestä todistelusta huolimatta.
Kaivosmestari Kosti Nordlund syyllistyi kultanäytteiden "suolaukseen" ja hänet erotettiin yhtiön palveluksesta petokseen syyllistyneenä. Hän hävisi Suomesta jälkiä jättämättä. Marraskuussa 1927 yhtiö päätettiin purkaa.
 
 
Geologi Aarne Laitakari johti Ivalojoki Oy:n kenttätutkimuksia ja oli mukana sen toiminnassa loppuun saakka. Myöhemmin hän toimi Geologian tutkimuslaitoksen johtajana ja hänet valittiin Lapin Kullankaivajain Liiton kunniajäseneksi v. 1950.   
 
Aarne Laitakari ja geologi Einar Nordenswan Kultalassa. Kuva: A.Laitakarin albumi.