KULTAMUSEO

Lapin kullan tie

Oletko joskus miettinyt, mitä vaiheita kullankaivaja käy läpi työssään Lapin kaivukauden aikana? Ja miten eli millaisilla menetelmillä? Monenko vaiheen kautta Lapin kulta puolestaan päätyy koruksi tai korun osaksi? Kultamuseon vaihtuva näyttely ”Lapin kullan tie” vastaa tähän. Se kertoo kullankaivajasta, kullankaivajan työstä ja menetelmistä kultahippujen löytämiseksi sekä Lapin huuhdontakullan eri vaiheista koruksi tai korun osaksi.
 
 
Näyttelyssä on esimerkkejä kullankaivajan työstä eri vaiheineen sekä kullankaivajista itsestään. Oma erillinen esittelynsä on Lapin kullan työstämisen vaiheista korumuotoon. Näyttelyn pääosassa ovat kullankaivajat ja koruntekijät ja tämä näkyy myös siinä, että painopiste on valokuvissa ja videoissa. Kuvat ja filmi puhuvat puolestaan.
 
Pääset myös kokeilemaan Kullankaivajan tunnepolku-peliä, jota pelataan suurilla pehmonopilla. Pelissä kuvataan niitä iloja ja harmeja, joihin kullankaivaja työssään törmää sekä parin pisteen verran myös koruntekijän näkökulmaa. Joudutko ehkä odottamaan heittokierroksen ajan imuletkun tiivisteen vuoksi tai pääsetkö monta askelta eteenpäin kauniin hipun löydyttyä? Tekstit kuvineen ja tietoineen voi luonnollisesti lukea läpi ilman pelaamistakin.
 
Sivujuonteena näyttelyssä tulee esille Lapin huuhdontakulta kestävän kehityksen näkökulmasta. Hiljattain on käynnistynyt yritysvetoinen Certified Gold of Lapland-projekti, jonka tavoitteena on sertifioida ja brändätä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti Lapista tuotettu kulta.
 
Näyttelyn teossa ovat olleet mukana seuraavat yhteistyötahot: MATO-Productions, Taigakoru Oy, Paarma Design ja KeloKulta.
 
Näyttely sisältyy pääsylipun hintaan ja on esillä ajalla 10.6.2017 – 18.5.2018. Tervetuloa!

 

 

Kuva:Marko Lauronen

 

Kuvat:Marko Lauronen
 
 
 
 
 
Kuva: Paadar Images
 
Kuva: Marko Lauronen