Kultamuseon ohjelmat

Ohjelmapalvelumme ovat jälleen käytössä!

Seuraamme aktiivisesti viranomaisten viestintää ja toimimme ohjeistusten mukaan. Edellytämme kasvomaskin käyttöä ohjelmapalveluiden aikana. Teemme kaikkemme, jotta museovierailusi olisi turvallinen ja mukava. (9.12.2021)

Kullanhuuhdonnan alkeet

Lyhyt johdatus kullanhuuhdontaan vasta-alkajille

Opas neuvoo Kultamuseon huuhdonta-altaalla, kuinka harjaannut käyttämään kullantekolaitetta nimeltään vaskooli. Samalla kun koet itse miten kulta jää painavimpana pannun pohjalle, kuulet legendaarisia tarinoita kultakentiltä. Lopuksi huuhdontasaalis kerätään talteen ja olet hipun verran rikkaampi kuin tänne tullessasi.

Kullanhuuhdonnan alkeet pidetään kesäisin museon ulkoaltaalla ja talvella museon sisähuuhtomolla (kesällä 2021 huuhdonta sisäaltailla) . Ohjelmaan sisältyy: Opastus ja tarvittavat välineet sekä pääsylippu Kultamuseoon. Huuhdotut Lapin kultahiput saa löytäjä pitää!

Kesto: noin 30 min. Opastuskielet: suomi, englanti, saksa ja ranska.

Kullanhuuhdonnan alkeet järjestetään ympäri vuoden museon huuhdonta-altailla suomeksi ja englanniksi, saksaksi ja ranskaksi pääosin kesäisin.

Kultainen kierros

Opastuskierros Suomen ja kansainväliseen kultahistoriaan, sen vaiheisiin ja tarinoihin

Kultaisella kierroksella legendat heräävät henkiin. Kuulet tarinoita Ivalojoen, Lemmenjoen ja Tankavaaran kultahistoriasta sekä niihin liittyvistä henkilöistä. Kultaryntäys Ivalojoelle alkoi 1868 ja jatkuu edelleen Länsi-Euroopan viimeisenä, elävänä kullankaivuperinteenä.

Golden World - näyttelyssä, maailman suurimman vaskoolin alla, pääset tutustumaan eri maiden kullanhuuhdonnan erityispiirteisiin ja kultaryntäyksiin, jotka muuttivat maailmanhistorian kulkua.

Ohjelmaan sisältyy: Pääsylippu museoon ja kulttuurihistoriallinen opastus.

Ohjelman kesto: noin 1 tunti. Opastuskielet: suomi, englanti, saksa ja ranska.

Kultainen kierros järjestetään ympäri vuoden suomeksi ja englanniksi, saksaksi ja ranskaksi pääosin kesäkaudella. 

Kullan Kaverit

Tutustu maaperämme rikkauksiin.

Lapin historiaan sisältyy paljon muitakin maaperän rikkauksia kuin kulta. Kaivajat ovat aina tunteneet myös sen mukana löytyneet korukivet sekä muut kullan seuralaiset. Kullan kaverit - kierroksella pääset tutustumaan Lapin kivien ja mineraalien kiehtovaan maailmaan. Opastuksen aikana selviää, mistä kulta on peräisin ja kuinka sen merkkejä voi seurata luonnossa.

Kierroksen aikana sinulla on mahdollisuus löytää kultaa ja jopa viittäkymmentä erilaista kiveä ja mineraalia. Kuinka monta niistä sinä onnistut saamaan mukaasi?

Ohjelmaan sisältyy: Pääsylippu museoon, geologinen opastus, löydettyjen mineraalien sertifikaatti sekä löytämiäsi aarteita varten säilytysrasia tai pussi.

Ohjelman kesto: 1,5 tuntia. Opastuskielet: suomi, englanti, saksa ja ranska.

Ohjelma järjestetään kesäisin.

Kultakenttien koulu

Hyppy kultaryntäyksen aikaan

Kultakenttien koulussa oppilaat viettävät koulupäivää 1800-luvun malliin. Lukujärjestyksessä on mm. kotiseutuoppia ja kirjoitusharjoituksia rihvelitaululle. Opettajan tehtävänä on pitää luokka kurissa ja nuhteessa oppitunnin loppuun saakka. Onpa joku joskus joutunut nurkkaankin seisomaan!

Oppitunnin jälkeen luokka tekee Kultaisen kierroksen museossa ja kokeilee kullanhuuhdontaa sisäaltailla. Kultakenttien koulu sopii erityisesti koululuokille, nuorille, lapsille ja lapsenmielisille ryhmille.

Kultakenttien kouluun sisältyy: Pääsylippu Kultamuseoon, oppitunti, opastuskierros museossa sekä kullanhuuhdonta museon sisäaltaalla.

Kesto n. 2 - 2,5 tuntia riippuen ryhmän koosta. Opastuskielet: suomi, englanti. Ohjelma järjestetään ympäri vuoden.


Ohjelmien maksimiryhmäkoko on 25-30 henkilöä. Huomioithan, että joihinkin ohjelmiin on myös minimikoko.  
Kaikkiin ohjelmiin lisätään museon aukioloaikojen ulkopuolella avausmaksu 60 € arkisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä 80 €. Tällöin ryhmäkoon oltava vähintään 10 henkilöä.