Kultaryntäys Lappiin kiertonäyttely

Ivalojoen Nulkkamukkaa syksyllä 2018
Ivalojoen Ritakoskella heinäkuussa 1935. Kultamuseo, Oleg Schubakoffin kokoelma
F. Björklundin asiakirja sinetteineen vuodelta 1872.

Kultamuseolta valmistui kesä- ja talvikaudeksi 2019-20 Ivalojoen kultaryntäyksestä kertova kiertonäyttely. Näyttely on nimeltään ”Kultaryntäys Lappiin” ja se on osa kultahistorian 150-vuotisjuhlavuotta, joka jatkuu tänäkin kesänä ja syksynä. Nimittäin loppukesällä 1869 kahden merimiehen, Ervastin ja Lepistön, yli 2kg:n kultalöytö vahvisti Lihrin retkikunnan Nulkkamukassa tekemän 0,2g:n löydön tuloksen: Lapissa tosiaan on kultaa!

Kiertonäyttely matkasi heinäkuuksi 2019 Ivalon kirjastoon, sitten se oli esillä kullanhuuhdonnan SM- ja MM-kisojen ajan Tankavaarassa. Syyskuussa ja lokakuussa 2019 näyttely on esillä Savukosken kirjastossa ja marraskuussa Pelkosenniemen kirjastossa. Joulukuussa ja tammikuussa näyttely oli Sodankylän kirjastossa. Tämän jälkeen näyttely siirtyi helmi-maaliskuun vaihteessa Piippolan kirjastoon, kunnes korona sekoitti kuvioita. Tällä hetkellä näyttely on esillä Nivalan kirjastossa ja heinäkuuksi 2020 näyttely matkaa Rantsilan kirjastoon.

Näyttelyn aiheet liikkuvat niin yksilötasolla kuin yleisemmällä kultahistorian tasolla – paikallisia ja naisia unohtamatta. Näyttelyssä on 13 eri teemapaneelia, joita voidaan muunnella tilan ja tilanteen mukaan.

Vaikka kiertonäyttely suunniteltiin Lapin kultaryntäyksen juhlavuotta ajatellen, voi se olla aiheidensa puolesta esillä myöhemminkin kultahistoriaan liittyvissä yhteyksissä.