TULOSSA: MAINAREITA JA MIINOJA

Lapin sota alkoi 15.9.1944. Sota jätti jälkeensä poltetun maan.

1930-luvun kuluessa Lappiin kantautui huhuja levottomista ajoista. Sodanuhasta huolimatta kullankaivu jatkui tiedossa olevilla kulta-alueilla, Tankavaara niistä uusimpana. Talvisota syttyi 1939, ja kynnelle kykenevät miehet joutuivat jättämään kultamonttunsa osallistuakseen talvi- ja jatkosodan pyörteisiin. Lapioiden varressa jatkoivat alueen nuoret, vanhemmat ja naiset silloin kun mahdollista.

Lapin sodan aikana vetäytyvät saksalaiset kylvivät tuhoa koko Lappiin. Rauhan tultua paikalliset palasivat evakosta poltettuun maahan, jossa rakentaminen aloitettiin alusta. Rintamamiehistä moni hakeutui koulujen sijaan pohjoisen metsätyömaille ja kullankaivuun. Lemmenjoen kullan löytyminen 1945 toi osaltaan mahdollisuuden seikkailuun ja toivoa paremmasta huomisesta.

Näyttelyssä valotetaan aikaa kultakentillä ennen toista maailmansotaa, sota-aikaa vaikutuksineen sekä jälleenrakennusaikaa. Painopiste on sota-ajassa sekä sen välittömissä ja myöhemmissä vaikutuksissa niin paikallisten kuin muidenkin kullankaivussa olleiden elämään.

Vaihtuva näyttely ”Mainareita ja miinoja – II maailmansota ja Lapin kullankaivu” avataan 1.7.2024 ja on esillä Kultamuseossa 2.5.2025 asti. Näyttely sisältyy pääsylipun hintaan.