Mutterikämpästä koko maailman Kultamuseoksi! 

Kultamuseon tarina alkoi kenkälaatikollisesta valokuvia. Maaliskuussa 1973 Lapin Kullankaivajain Liiton kevätkokouksessa päätettiin perustaa museo tallentamaan Lapin kullan historiaa, eikä materiaalia alussa ollut liiaksi asti. Ensimmäisenä vuonna toiminta oli pientä, mutta parin vuoden päästä museo sai oman näyttelytilan Mutterikämpästä. Vuonna 1978 näyttely siirtyi edelleen Härkäselkään lämpimiin tiloihin. Molemmat rakennukset ovat vieläkin nähtävissä ulkomuseoalueella. 

Kultamuseoyhdistys otti vetovastuun museotoiminnasta vuonna 1982, ja samana vuonna valettiin nykyisen museorakennuksen perustukset. Näyttely Lapin kullan värikkäästä historiasta avautui sitä seuraavana vuonna. Kansainvälinen näyttely Golden World puolestaan avattiin omassa vaskoolinmuotoisessa rakennuksessaan vuonna 1995. Nämä kaksi arkkitehtuurisesti mielenkiintoista rakennusta ovat yhteydessä toisiinsa maanpäällisen kaivostunnelin välityksellä. Lämmintä näyttelytilaa on noin 1 000 m². 

Nykyään Kultamuseon toiminnasta vastaa vuonna 2009 perustettu yksityinen Kultamuseosäätiö sr., jossa edustettuina ovat Sodankylän ja Inarin kunnat, Metsähallitus, Wihuri-yhtymä ja Kultamuseon tuki ry. sekä yksityishenkilöitä. Kultamuseo on ammattimaisesti hoidettu ja kuuluu valtionosuutta saaviin museoihin.  

Lisätietoja säätiöstä ja museosta museonjohtajalta (etunimi.sukunimi@kultamuseo.fi).