• Poikkeuksellinen aukioloaika

  Poikkeuksellinen aukioloaika

  Kultamuseo suljettu pääsiäisenä 7.4.-10.4. Tervetuloa jälleen tiistaina 11.4.!

  Lue lisää

 • Juhlavuoden tapahtumat

  Juhlavuoden tapahtumat

  Viidenkymmenen vuoden ajan Kultamuseo on kertonut Lapin värikkäästä kultahistoriasta ja myöhemmin myös kansainvälisestä kultaperinteestä. Juhlavuoden vaihtuva näyttely HIPUT – löytöjä Lapista avautuu yleisölle tiistaina 28.3.2023 ja se on esillä vappuun 2024 asti. Näyttelyssä kerrotan Lapin kultahistorian isommista ja pienemmistäkin hippulöydöistä eri kulta-alueilta. Paitsi museolla, näyttely on esillä myös Ivalon kirjastossa heinäkuussa 2023 ja Sodankylän kirjastossa helmikuussa 2024. Kesän juhlaviikkojen aikana museovieraat pääsevät tutustumaan Lapin kullan kiehtovaan historiaan tarinoiden muodossa. Puolen tunnin teemaopastuksissa järjestetään kolmen tapahtumaviikon aikana (vk 24, 29 ja 30) maanantaista perjantaihin alkaen klo 14. Muina viikkoina elokuun loppuun asti esityspäivät ovat tiistai ja perjantai klo 14. Tuolloin opastuksen kesto on noin 15–20 minuuttia ja se keskittyy yhteen tai kahteen kulta-aiheeseen. Opastukset ovat osa museolipun hintaa ja kierrokselle mukaan mahtuu 20 ensimmäistä. Tervetuloa matkalle mukaan juhlavuoden tapahtumiin!

  Lue lisää

 • KULTASYMPOSIUM 28.3.2023

  KULTASYMPOSIUM 28.3.2023

  Kultamuseo juhlistaa 50-vuotista taivaltaan myös Kultasymposiumilla tiistaina 28.3.2023 alkaen klo 9.30. Kultamuseon auditoriossa Tankavaarassa. Seminaarin teemoja on kaksi: Lapin kultamaiden naiset ja Lapin kultahistorian löydöt ja ilmiöt. Ensin mainittu taustoittaa periksiantamattomien ja rohkeiden naisten vähemmälle huomiolle jäänyttä roolia kultahistoriassa. Toinen puolestaan valottaa Lapin kullan ja kultaperinteen merkitystä monenlaisista näkökulmista geologiasta ohjelmapalveluun. Osallistumismaksu 30 € sisältää kahvittelut ja sisäänpääsyn näyttelyihin sekä seminaariohjelman. Paikkoja rajoitetusti! Ilmoittauduthan keskiviikon 15.3.2023 kuluessa, jotta tiedämme varata tarpeeksi tarjottavaa kahvitteluun! Ilmoittautumislinkki: https://bit.ly/symposium28032023 Kultasymposiumin ohjelma on seuraava: 9.30 Kahvit ja ilmoittautuminen  10.00 Symposiumin avaus, Esko Orava, symposiumin puheenjohtaja, Kultamuseosäätiö  10.10 Tervetuloa, Kultamuseon puheenvuoro, Kaisa Nikkilä, museonjohtaja, Kultamuseo   10.20 Elina Peronius ja Tankavaaran kulta, Antti Peronius, kullankaivaja ja geologi, LKL  10.50 Kullankaivukokemukseni, Ida Kumpuniemi, FM/kielenkääntäjä  11.20 Lapin kultahipun matka tähdistä ränniin, Jaana Halla, FT, kallioperägeologian dosentti, Luonnontieteellinen keskusmuseo/Helsingin yliopisto  11.50 – 13.00  Lounastauko. Omakustanteinen. 13.00 Lemmenjoen kulta ja Lapin Kullankaivajain Liiton perustaminen, Kai J. Rantanen, kullankaivaja ja sihteeri, LKL  13.30 Keski- ja Etelä-Lapin kultaesiintymien löytämis- ja hyödyntämishistoriaa, Pasi Eilu, erikoistutkija, GTK  14.00 Lapin hiput lehtikullaksi, Raimo Snellman, kultaajamestari, Kultaus Oy Snellman  14.30 Ivalojoen kultahistorian merkitys matkailussa, Ari Nissilä, matkailualan yrittäjä, Ivalojoen Matkailupalvelut Ky  15.00 Symposiumin päätös ja lähtökahvit  HUOM! Ohjelman muutokset mahdollisia 

  Lue lisää

 • Tule kausityöntekijäksi Kultamuseolle

  Tule kausityöntekijäksi Kultamuseolle

  Kultamuseosäätiö hakee kahta kausityöntekijää kokoaikaisiin työsuhteisiin. Tehtäviin kuuluu asiakaspalvelun ja museon avoinna pidon ohella museokaupan ylläpito ja siisteys, opastukset sekä muita museon toimintaan liittyviä tehtäviä. Työ alkaa kesäkuun alussa. Toinen tehtävistä päättyy sopimuksen mukaan elo- tai syyskuussa, ja toinen syys-lokakuun vaihteessa. Kultamuseolla noudatetaan yksityisten museoiden työehtosopimusta. Työt edellyttävät asiakaspalveluhenkisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Hyvä suomen ja englannin kielen taito on välttämätöntä, muu kielitaito katsotaan eduksi. Esiintymiskokemus on hyödyksi työssä, ja katsotaan eduksi. Kultamuseo on maailman ainoa kotimaista ja kansainvälistä kultahistoriaa esittelevä museo. Sijaitsemme Lapin kultamaiden portilla, ja Tankavaarassa on kesäisin Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kullankaivajayhteisö. Tänä vuonna Kultamuseo täyttää 50 vuotta, ja luvassa on ohjelmantäyteinen kesä! Kirjallisista hakemuksista tulee ilmetä henkilö- ja yhteystietojen lisäksi työ- ja harjoittelukokemus, suoritetut opinnot, kielitaito sekä toivomukset työn alkamis- ja päättymisajankohdasta. Kultamuseo avustaa tarvittaessa vuokra-asunnon järjestämisessä. Olemme kaikkiin hakijoihin yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen. Lähetä hakemuksesi ja CV viimeistään 5.2.2023 sähköpostilla osoitteeseen kaisa.nikkila@kultamuseo.fi ja aiheeksi ”Kausityö”. Lisätietoja: museonjohtaja Kaisa Nikkilä 050-3312370 (ma-pe 10-16).

  Lue lisää

 • Talvikauden aukioloajat

  Talvikauden aukioloajat

  Kesäkausi on päättynyt ja Kultamuseo on siirtynyt talvikauteen yhdessä jäähtyvien ilmojen kanssa. Lokakuusta toukokuun loppuun asti Kultamuseo palvelee maanantaista perjantaihin klo 10-16. Viikonloppuisin museo on suljettu, samoin ma 5.12., ti 6.12. ja ma 26.12. sekä vuoden 2023 puolella pe 6.1., pe 7.4., ma 10.4., ma 1.5. ja to 18.5. Muista poikkeuksellisista aukioloajoista tiedotamme verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavillamme Facebookissa ja Instagramissa.

  Lue lisää

 • Henkilöstöuutisia

  Henkilöstöuutisia

  Perjantaina 30.9.2022 aloitimme Kultamuseon perinteiset syystalkoot tavallista juhlavammissa merkeissä. Toimistopäällikkö Sari Sieppi on ollut Kultamuseon palveluksessa 40 vuotta ja sen kunniaksi Keskuskauppakamari on myöntänyt hänelle kultaisen ansiomerkin. Kultamuseosäätiön hallitus ja henkilökunta kiittää Saria pitkästä, ansiokkaasta ja sitoutuneesta työstä museon hyväksi, joka jatkuu edelleen. Vilma Valolahti aloitti Kultamuseon palveluksessa ensin kausityöntekijänä kesällä 2021 ja nyt 1.10.2022 hänet on vakinaistettu asiakaspalveluvastaavan tehtävään. Vilma vastaa infon toiminnasta, ryhmävarauksista, opastuksista ja sosiaalisen median kanavista sekä verkkosivuista. Kielitaitoisena Vilma huolehtii verkkosivujen ja museo-oppaiden päivityksistä ja käännöksistä. Elokuussa kiinteistönhoitajana aloitti Antti Hirvasvuopio. Antti on ollut aiemmin Kultamuseon palveluksessa erilaisissa rakennusprojekteissa, viimeksi Härkäselän työmaalla kesällä 2021. Rakennusalan ammattilaisena Antti osaa ja taitaa monet kiinteistöjen vaatimat toimenpiteet ja työt. Kultamuseo toivottaa Vilman ja Antin mukaan kultaiseen joukkoon.

  Lue lisää

 • KULTATARINA jatkuu kesäkauden ajan

  KULTATARINA jatkuu kesäkauden ajan

  KULTATARINA on noin vartin museoesitys, jossa käsitellään Lapin kullan värikästä historiaa eri teemojen kautta.  Teemat vaihtelevat kullan, legendojen, unien, naisten ja kulttuurin sekä lain ja järjestyksen välillä. Myös kansainvälistä kultahistoriaa käsitellään. Kultatarina esitetään arkipäivisin (ma-pe) klo 14.00 elokuun loppuun asti. Ensimmäinen esitys on maanantaina 25.7.2022 ja siihen saa liittyä ilman etukäteisilmoittautumista, ryhmän koko kuitenkin rajataan 20 henkilöön. KULTATARINA sisältyy museolipun hintaan, myös Museokortti ja Smartum käyvät. Osallistujien mukaan esityskieli on joko suomi, englanti tai ranska, rajoitetusti myös italia. Tervetuloa!

  Lue lisää

 • Ritakosken maastotalkoot 13.-16.6.2022

  Ritakosken maastotalkoot 13.-16.6.2022

  Kultamuseo järjestää yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa Ivalojoen Ritakosken kultalassa ja sen ympäristössä talkooleirin.Talkoissa on luvassa mm. kattojen tervausta, ympäristön siistimistä sekä varastojen järjestelyä. Ritakosken talkoissa on ollut myös tapana tarkistaa Kivekkään höyrypannun tilanne ja jos ehtii, myös Liljeqvistin ruoppaaja. Majoitus ja muonitus tulevat järjestäviltä tahoilta. Lisätietoa ja ilmoittautumiset viimeistään ma 6.6. mennessä:Hanna Mattila (Kultamuseo)puh. 0400 688128hanna.mattila[at]kultamuseo.fiHuom: maastotalkoisiin otetaan rajoitettu määrä porukkaa ( max 5 hlö), Kultamuseo pidättää oikeuden valita osallistujat tarvittaessa Osallistujille lähetetään myöhemmin tarkempi ohjeistus. Ritakosken kultalan ympäristössä ja lähialueella voi tutustua paitsi upeaan luontoon, myös Lapin kultahistoriaan

  Lue lisää

 • Kultamuseon kesätalkoot 3.-5.6.2022

  Kultamuseon kesätalkoot 3.-5.6.2022

  Kesäinen sää suosi vuoden 2021 talkoissa. Kuva: Kaisa Nikkilä Kultamuseon kesätalkoot järjestetään tuttuun tapaan kesän alussa. Luvassa on perinteiseen malliin mm. ulkomuseoalueen siistiminen ja järjestely kesäkuntoon, muutakin hommaa alueella riittää. Tarvittaessa myös sisällä on tekemistä.Tervetuloa päiväksi tai koko viikonlopuksi! Majoitus on Iso-ojan kämpällä (Lapinkullan Ystävien) ja lounas Wanhassa Waskoolimiehessä Tankavaarassa. Ilmoittautumiset ja kyselyt Hanna Mattilallepuh. 0400 688128tai hanna.mattila[at]kultamuseo.fi Myös nettisivujemme vapaaehtoislomakkeen kautta onnistuu: Vapaaehtoistyö ja talkoot – Kultamuseo

  Lue lisää

 • Kultamuseo mukana auttamassa Ukrainan lapsia

  Kultamuseo mukana auttamassa Ukrainan lapsia

  Sota Ukrainassa on koskettanut monella tapaa ihmisiä ympäri maailman, niin meitä täällä Kultamuseollakin. Kansakunta kärsii ja erityisesti lapset. Haluamme olla osaltamme mukana auttamassa heitä. Kahden seuraavan viikon (28.2.-13.3.2022) aikana 10% pääsylipputuloista ohjataan UNICEFin kautta Ukrainan lasten tukemiseksi. Idean tähän esitti Suomen Ilmailumuseo. Kiitos heille tästä.

  Lue lisää