Kultajätkien dokumenttielokuvanäytös Naruska Apocalypse Kultamuseolla 20.7. klo 15.30–17.30

Kullanhuuhdonnan SM-kisaviikonloppu huipentuu nykyajan kullankaivun fanfaariin: Kultamuseolla on kunnia esittää kullankaivutubettaja Jomsan, eli Kultajätkien ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva Naruska Apocalypse. Elokuva esitetään yleisölle ensimmäistä – ja mahdollisesti viimeistä – kertaa: dokumentti ei ole tulossa julkiseen jakoon, eikä tiedossa ole toistaiseksi uusia esitystilaisuuksia. Tartu siis tilaisuuteen ja tule kurkistamaan, miten Kultajätkät selviävät viikon Sallan erämaassa kullankaivussa, toistensa, ja erityisesti itsensä kanssa.

Tilaisuudessa paikalla myös elokuvan tekijät tuottaja Samuli ”Jomsa” Jomppanen (@kultajatka_jomsa), ohjaaja/leikkaaja Toni Majaniemi sekä kullankaivaja Arto Törmänen. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.

Tervetuloa!

Naruska Apocalypse

Kolme toisilleen tuntematonta miestä lähtevät Naruskan erämaahan kaivamaan kultaa jossa äärimmäiset olosuhteet haastavat heidän fyysisen kuin henkisen kestävyyden.

Kullankaivaja Janne Vänskä vie viikoksi kaksi etelän renkiä kaivauksilleen Naruskan metsiin. Vaikka miehet eivät tunne hyvin toisiaan, olosuhteet pakottavat heidät toimimaan yhdessä. Seuraa läheltä viikon tapahtumat ja koe kuinka erämaa ottaa ja antaa.

Kesto 1 h 28 min

Kullankaivajat:
Janne Vänskä (@kultajatka_janson), Juha Ukkola, Arto Törmänen, Toni Majaniemi

Kuvaus:
Janne Vänskä, Juha Ukkola, Toni Majaniemi 

Leikkaus:
Toni Majaniemi
www.luckyhill.fi 

Musiikki:
Kalle Hahl

Erityiskiitos:
Trikkielokuva
Toivo Aaron Kallio

Tuottaja:
Samuli ”Jomsa” Jomppanen 
www.jomsa.fi

Kultajätkät Youtubessa

Kultaa, hikeä ja Lapin taikaa – Kultajätkät kaivavat tosissaan mutta rennosti. Olemme joukko nykypäivän kullanhuuhtojia, jotka jatkavat vanhojen kultamiesten jalanjäljissä – omalla tyylillämme. Meille kullanhuuhdonta ei ole vain harrastus, vaan elämäntapa, jossa yhdistyvät luonto, fyysinen työ, ystävyys ja etsijän mieli.

Tällä kanavalla seuraat kausittaista kullankaivua Lapissa – ylä- ja alamäkineen. Me rakennamme, huollamme, väsymme ja innostumme. Ja ennen kaikkea: etsimme kultaa. Tervetuloa mukaan leiriin. Jos kultakuume tai pohjoinen elämäntapa sykähdyttää, muista tilata kanava! Kanava perustuu Kullanhuuhtoja Jomsan Jomsatube kanavaan.

Kultamuseon kesä 2025

Kultamuseon kesä on vilkas ja touhua täynnä! Alla kooste kesän uutuuksista ja kiehtovista koko perheen ohjelmista.

Kesäkaudella 1.6.-30.9.2025 Kultamuseo on avoinna joka päivä 10-17.

Yleisöopastukset ti ja to klo 14.00
Kultakuume iskee! Lyhyillä koko perheen opastuksilla sukelletaan kultamaiden tarinoihin niin Lapissa kuin maailmallakin. Opastukset sisältyvät museolipun hintaan, eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Mukaan mahtuu 20 ensimmäistä. Opastukset järjestetään 3.6.-28.8.

Kesäkahvila
Kultamuseon kesäkahvila on täällä jälleen! Torvisen majan pop up -kahvilassa tarjolla pientä suolaista ja makeaa, sekä tietysti kahvia, teetä ja kaakaota. Kesäkahvila on avoinna 25.6.-3.8. ke-su klo 10-17.

Kullanhuuhdonta
Kruunaa museovierailusi huuhtomalla kultaa! Kullanhuuhdonnan alkeissa pääset kokeilemaan vaskauksen tekniikkaa, ja kaiken löytämäsi Lapin kullan saat pitää! Hinta 12 EUR/hlö + museolippu. Varaathan ohjelman vähintään 3 päivää etukäteen osoitteessa www.kultamuseo.fi.

Vaihtuva näyttely: Lapin kullankaivun kasvot
Vieläkö Lapissa kaivetaan kultaa? Kyllä vain, ja Kultamuseon uusi vaihtuva näyttely Lapin kullankaivun kasvot esittelee näitä konkareita ja keltanokkia, jotka ylläpitävät vuosisataista Lapin kultakulttuuria. Näyttely on esillä 19.6.2025-8.5.2026, ja se sisältyy pääsylipun hintaan.

Lämpimästi tervetuloa Kultamuseon kesään!

Merkitysanalyysi Ivalon Kullankaivajamuistomerkistä

Kultamuseo teki Inarin kunnan tilaamana merkitysanalyysin Ivalossa sijaitsevista Kultamiespatsaista. Merkitysanalyysi on museoiden käyttämä menetelmä erilaisten kulttuuriperintökohteiden tutkimiseksi. Kultamuseon tekemän merkitysanalyysin tavoitteena oli tuottaa Inarin kunnalle tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimuksen teossa hyödynnettiin kyselyitä ja haastatteluja sekä patsaisiin ja kullankaivuuseen liittyvää historiallista tietoa.

Merkitysanalyysi on ladattavissa tästä:

Talvikauden parkkipaikat

Kultamuseon kaksi parkkipaikkaa palvelevat talvellakin. Pienempi parkkipaikka, eli tuttavallisemmin talviparkki, sijaitsee museorakennuksen vieressä, ja sille on merkitty kulku opasteella. Invapaikka sijaitsee museon oven vieressä, kulku hoituu talviparkin opasteita seuraten. 200 metrin päässä museon ulko-ovelta on isompi parkkipaikka, joka toimii samalla Urho Kekkosen Kansallispuiston parkkipaikkana. Isommalta parkilta on viitoitettu reitti museolle. Lisäksi museolle voi saapua Kultakylän Ravintola Wanhan Waskoolimiehen parkkipaikalta.

Jaa Kultamuistosi

Aika kultaa muistot – ainakin Kultamuistot!

Turisepa tänne omasta mielestäsi paras/kiinnostavin/hauskin kultaan, kullankaivuuseen, kultamaihin tai muuhun etäisesti aiheeseen liittyvä muistosi. Aiheena voi olla esimerkiksi muistelu vanhoista parroista, hauska sattumus ränniä rakentaessa, hipun löytäminen tai vaikka ikimuistoinen vierailu Kultamuseossa ja/tai jossakin Tankavaaran tapahtumassa!

Kultamuiston voi jättää omalla nimellä tai nimettömänä. Jos haluat nimeäsi tai nimimerkkiäsi käytettävän Kultamuistosi yhteydessä, ilmoita nimi muisteluksen yhteyteen. Lähtökohtaisesti muistelukset tallennetaan nimettömänä.

Yhteystiedon jättäneiden kesken arvomme 2 kpl pientä pyöröhiottua Lapin korundia ja 5x 2 kpl Kultamuseon pääsylippuja. Liput voi lunastaa syyskuun loppuun 2024 mennessä. Palkinto on siirrettävissä toiselle henkilölle. Arvonta suoritetaan vastausajan päätyttyä ja voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Yhteystietoja ei käytetä muuhun tarkoitukseen ja ne hävitetään arvonnan jälkeen eurooppalaisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

Kultamuistot tallentuvat osaksi kultaperinnettä, jota voidaan käyttää Kultamuseon toiminnassa (esimerkiksi julkaisuissa ja näyttelyissä).

Tästä linkistä vastaamaan: https://forms.gle/kQQxswJyQL1skmdf6

Vinkkaa kaverillekin!

Vastausaikaa on 30.9.2023 asti.

KULTASYMPOSIUM 28.3.2023

Kultamuseo juhlistaa 50-vuotista taivaltaan myös Kultasymposiumilla tiistaina 28.3.2023 alkaen klo 9.30. Kultamuseon auditoriossa Tankavaarassa. Seminaarin teemoja on kaksi: Lapin kultamaiden naiset ja Lapin kultahistorian löydöt ja ilmiöt.

Ensin mainittu taustoittaa periksiantamattomien ja rohkeiden naisten vähemmälle huomiolle jäänyttä roolia kultahistoriassa. Toinen puolestaan valottaa Lapin kullan ja kultaperinteen merkitystä monenlaisista näkökulmista geologiasta ohjelmapalveluun.

Osallistumismaksu 30 € sisältää kahvittelut ja sisäänpääsyn näyttelyihin sekä seminaariohjelman. Paikkoja rajoitetusti!

Ilmoittauduthan keskiviikon 15.3.2023 kuluessa, jotta tiedämme varata tarpeeksi tarjottavaa kahvitteluun! Ilmoittautumislinkki: https://bit.ly/symposium28032023

Kultasymposiumin ohjelma on seuraava:

9.30 Kahvit ja ilmoittautuminen 

10.00 Symposiumin avaus, Esko Orava, symposiumin puheenjohtaja, Kultamuseosäätiö 

10.10 Tervetuloa, Kultamuseon puheenvuoro, Kaisa Nikkilä, museonjohtaja, Kultamuseo  

10.20 Elina Peronius ja Tankavaaran kulta, Antti Peronius, kullankaivaja ja geologi, LKL 

10.50 Kullankaivukokemukseni, Ida Kumpuniemi, FM/kielenkääntäjä 

11.20 Lapin kultahipun matka tähdistä ränniin, Jaana Halla, FT, kallioperägeologian dosentti, Luonnontieteellinen keskusmuseo/Helsingin yliopisto 

11.50 – 13.00  Lounastauko. Omakustanteinen.

13.00 Lemmenjoen kulta ja Lapin Kullankaivajain Liiton perustaminen, Kai J. Rantanen, kullankaivaja ja sihteeri, LKL 

13.30 Keski- ja Etelä-Lapin kultaesiintymien löytämis- ja hyödyntämishistoriaa, Pasi Eilu, erikoistutkija, GTK 

14.00 Lapin hiput lehtikullaksi, Raimo Snellman, kultaajamestari, Kultaus Oy Snellman 

14.30 Ivalojoen kultahistorian merkitys matkailussa, Ari Nissilä, matkailualan yrittäjä, Ivalojoen Matkailupalvelut Ky 

15.00 Symposiumin päätös ja lähtökahvit 

HUOM! Ohjelman muutokset mahdollisia 

Tule kausityöntekijäksi Kultamuseolle

Kultamuseosäätiö hakee kahta kausityöntekijää kokoaikaisiin työsuhteisiin.

Tehtäviin kuuluu asiakaspalvelun ja museon avoinna pidon ohella museokaupan ylläpito ja siisteys, opastukset sekä muita museon toimintaan liittyviä tehtäviä. Työ alkaa kesäkuun alussa. Toinen tehtävistä päättyy sopimuksen mukaan elo- tai syyskuussa, ja toinen syys-lokakuun vaihteessa. Kultamuseolla noudatetaan yksityisten museoiden työehtosopimusta.

Työt edellyttävät asiakaspalveluhenkisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Hyvä suomen ja englannin kielen taito on välttämätöntä, muu kielitaito katsotaan eduksi. Esiintymiskokemus on hyödyksi työssä, ja katsotaan eduksi.

Kultamuseo on maailman ainoa kotimaista ja kansainvälistä kultahistoriaa esittelevä museo. Sijaitsemme Lapin kultamaiden portilla, ja Tankavaarassa on kesäisin Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kullankaivajayhteisö. Tänä vuonna Kultamuseo täyttää 50 vuotta, ja luvassa on ohjelmantäyteinen kesä!

Kirjallisista hakemuksista tulee ilmetä henkilö- ja yhteystietojen lisäksi työ- ja harjoittelukokemus, suoritetut opinnot, kielitaito sekä toivomukset työn alkamis- ja päättymisajankohdasta.

Kultamuseo avustaa tarvittaessa vuokra-asunnon järjestämisessä. Olemme kaikkiin hakijoihin yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen.

Lähetä hakemuksesi ja CV viimeistään 5.2.2023 sähköpostilla osoitteeseen kaisa.nikkila@kultamuseo.fi ja aiheeksi ”Kausityö”.

Lisätietoja: museonjohtaja Kaisa Nikkilä 050-3312370 (ma-pe 10-16).

Talvikauden aukioloajat

Kesäkausi on päättynyt ja Kultamuseo on siirtynyt talvikauteen yhdessä jäähtyvien ilmojen kanssa. Lokakuusta toukokuun loppuun asti Kultamuseo palvelee maanantaista perjantaihin klo 10-16. Viikonloppuisin museo on suljettu, samoin ma 5.12., ti 6.12. ja ma 26.12. sekä vuoden 2023 puolella pe 6.1., pe 7.4., ma 10.4., ma 1.5. ja to 18.5.

Muista poikkeuksellisista aukioloajoista tiedotamme verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavillamme Facebookissa ja Instagramissa.

Henkilöstöuutisia

Perjantaina 30.9.2022 aloitimme Kultamuseon perinteiset syystalkoot tavallista juhlavammissa merkeissä. Toimistopäällikkö Sari Sieppi on ollut Kultamuseon palveluksessa 40 vuotta ja sen kunniaksi Keskuskauppakamari on myöntänyt hänelle kultaisen ansiomerkin. Kultamuseosäätiön hallitus ja henkilökunta kiittää Saria pitkästä, ansiokkaasta ja sitoutuneesta työstä museon hyväksi, joka jatkuu edelleen.

Vilma Valolahti aloitti Kultamuseon palveluksessa ensin kausityöntekijänä kesällä 2021 ja nyt 1.10.2022 hänet on vakinaistettu asiakaspalveluvastaavan tehtävään. Vilma vastaa infon toiminnasta, ryhmävarauksista, opastuksista ja sosiaalisen median kanavista sekä verkkosivuista. Kielitaitoisena Vilma huolehtii verkkosivujen ja museo-oppaiden päivityksistä ja käännöksistä.

Elokuussa kiinteistönhoitajana aloitti Antti Hirvasvuopio. Antti on ollut aiemmin Kultamuseon palveluksessa erilaisissa rakennusprojekteissa, viimeksi Härkäselän työmaalla kesällä 2021. Rakennusalan ammattilaisena Antti osaa ja taitaa monet kiinteistöjen vaatimat toimenpiteet ja työt.

Kultamuseo toivottaa Vilman ja Antin mukaan kultaiseen joukkoon.